Visto

BH Ruutipussi Visto
s. 27.4.2015
KoiraNet
Käyttöbelgi.info
Working-Dog.eu

Visto tuli minulle alunperin ikään kuin projektikoiraksi – oli tarkoitus, että se myydään myöhemmin työkäyttöön. Provon äkillisen poismenon myötä laumastani kuitenkin aukesi pysyvä koiran paikka, joten oli luontevaa, että Visto jäi tuota tyhjiötä täyttämään. Olinhan jo muutenkin tykästynyt pentuun kovasti!

Visto on ollut kaiken kaikkiaan varsin omintakeinen ja erilainen, mutta todella mieleinen ja mielenkiintoinen tapaus. Pentuna se oli hyvin itsenäinen ja itsetietoinen, eikä se tuntunut tarvitsevan ihmistä yhtään mihinkään. Hoitotoimepiteitäkin se vastusti poikkeuksellisen voimakkaasti. Kunnollisen suhteen luominen tähän koiraan on vaatinut paljon aikaa, verta, hikeä, kyyneleitä ja ties mitä. Tehty työ on kuitenkin tuottanut tulosta ja tykkään kovasti Viston kanssa elämisestä ja treenaamisesta. Saalisviettiä Vistolla on kohtuullisesti, aivan riittävästi ja aggression puolelta tavaraa löytyy enemmänkin. Voimakkaat, nopeat hyökkäykset ovat sen ehdoton vahvuus puruissa.

Arkielämässä Visto on aivan äärettömän mukava koira. Hyvähermoinen ja tilannetajuinen, ei turhaan hötkyile tai piippaile. Hitusen vilkkaampi kuin Moodi (jonka vilkkaus on tasoa postilaatikko…), mutta silti miellän vielä rauhalliseksi maliksi. Viston kanssa on helppo mennä, tulla ja olla miten vain. Jopa Moodi, joka mieluiten eläisi ainoana koirana, pitää Vistoa aivan hyvänä tyyppinä. Ne ovat ilmeisesti olennaisimmilta osin sopivan samanlaisia. Moodista poiketen Visto on vielä nyt aikuisiälläkin erittäin koirasosiaalinen – ei ole väliä, osuuko kohdalle pentu, uros vai narttu, sillä kaikki ovat potentiaalisia kavereita! Ihmisiin Visto suhtautuu samanlaisella ylenpalttisella ystävällisyydellä kuin toisiin koiriinkin.

Kouluttamista ajatellen Vistolla on ollut alusta asti erinomainen keskittymiskyky, eikä se ole mikään sählääjä. Se on todella ahne ja oppii nopeasti. Nuorempana Vistolla oli taipumusta passivoitumiseen. Vaikka oikean tunnetilan ja viettipohjan rakentamisen parissa sai aluksi tehdä paljon töitä, on moni hyvä asia tullut Viston kanssa puoli-ilmaiseksi. Se on luonnostaan ketterä ja nopealiikkeinen ja esimerkiksi sen istumiset ja maahanmenot ovat sata kertaa nopeampia kuin Moodilla parhaimmillaankaan. Se ei myöskään ”jumitu” leluihin tms.. vaan sen on helppo työskennellä palkoista poispäin. Kevyt ruumiinrakenne ja pitkät jalat mahdollistavat nopean kiihdyttämisen, joten fyysisestä kapasiteetista ei esimerkiksi tottiksen näyttävyys tule jäämään kiinni. Visto on erittäin alustavarma koira ja ihailen sen kykyä liikkua kaikissa olosuhteissa siten, että eteneminen on mahdollisimman tehokasta ilman sohlaamista ja liukastelua. Visto on toistaiseksi ollut täysin terve.

Maaliskuussa 2018 Visto sai luonani pentueen Ruutipussin nimille. Astutukset, tiineysaika, synnytys ja pentujen hoitaminen sujuivat Vistolta täysin luonnollisesti ja luontevasti. Näiltä osin siis erittäin otollinen jalostuskoira. Tällä hetkellä jälkeläisnäyttö vaikuttaa todella lupaavalta, joten olen ajatellut astuttaa Viston syksyllä 2019 omiin nimiini. Erittäin pitkät juoksuvälit (9-12 kk) hieman rajoittavat pennutushommien ajoittamista, mutta uskon, että ensi syksyyn mennessä ensimmäisestä katraasta on jo saatavilla riittävästi tietoa uutta jalostuskäyttöä ajatellen.

Syksyllä 2018 tein vaikean päätöksen ja pistin Viston sijoitukseen erittäin hyvän ystäväni luokse. Hänellä sattui olemaan koiran paikka auki, ja minä puolestani olin todennut, että Visto ei nauti tavoitteellisen kisakoiran roolista. Nyt se viettää mieleistään elämää lapsiperheen silmäteränä saaden valtavasti liikuntaa. Minä ehdin kokea ja oppia Viston kanssa todella paljon, enkä vaihtaisi päivääkään pois! Silti realiteetit iskivät lopulta päin näköä: joudun tekemään koiriani koskevat päätökset myös ammatin näkökulmasta ja tässä kohtaa Viston tyttö Rapu ilmensi sellaisia ominaisuuksia, että halusin siirtää kaikki resurssini sen kouluttamiseen.

Mainokset