Moodi

IP3 Mecberger Moodi
s. 8.5.2011
KoiraNet
Käyttöbelgi.info
Working-Dog.eu

Moodi on ensimmäinen käyttömalini ja tulee varmaan aina toimimaan jonkinlaisena mittapuuna seuraavien koirien ominaisuuksia arvioidessani. Moodi on ollut minulle täydellinen perehdyttäjä maliin rotuna ja suojeluun lajina. Taatusti yksi elämäni koirista!

Moodia hankkiessani minulla kävi uskomattoman hyvä tuuri, sillä en vielä tuolloin tuntenut linjoja kovin syvällisesti. Moodista oli tarkoitus tulla puhtaasti toko- ja agilitykoira, ehkä vähän kansallisten PK-lajien puuhastelija siinä sivussa. Ensimmäisen parin vuoden aikana tulikin opetettua koiralle harrastusnäkökulmasta paljon asioita väärin/huonosti osin kaavailemieni lajivalintojen vuoksi, osin puhtaasti osaamattomuuttani.

Koiran varttuessa innostuin kuitenkin suojelun harrastamisesta. Kouluttaminen eteni pitkälti yritysten ja erehdysten kautta, mutta hiljalleen löytyi oikea suunta ja tuloskehitys on ollut sen mukaista. Nyt Moodilla on 7 x IP3 ja se on myös Suomen käyttövalio. Uramme otti harppauksen eteenpäin, kun muutimme Etelä-Suomeen ja pääsimme Tuukka Nikolan ryhmään. Kausi 2018 jäänee uramme parhaaksi:
– Who Bites the Best -hopeaa, SM-lippu ja käyttövalion arvo, paras A-osa
– IPO SM-hopeaa, paras B-osa
– FCI IPO MM-kisoissa Italiassa ykköstulos ja sijoitus 35.

Perusluonteeltaan Moodi on todella matalatemperamenttinen ja tasapainoinen koira, jonka kanssa on äärimmäisen mukava elää. Se suhtautuu tilannetajuisesti kaikenlaisiin muuttujiin, eikä ota stressiä mistään. Moodi on välinpitämättömän ihmissosiaalinen. Vieraat ihmiset ovat sille yhdentekeviä, mutta tuttuja se kyllä rakastaa täydestä sydämestään. Se on helppo jättää hoitoon mihin tahansa – hoitajat ovatkin yleensä ihastuneet siihen ikihyviksi. Mielestäni aikalailla ideaali tältä osin. Sen sijaan koirasosiaaliseksi Moodia ei voi luonnehtia. Se on haasteellinen pidettävä jopa omassa laumassa. Hyvällä hallinnalla ja ennakoinnilla kuitenkin pärjää ja intoutuupa se välillä jopa leikkimään laumatovereidensa kanssa. Vieraita koiria kohtaan se ei osoita mitään kiinnostusta (joitakin charmantteja uroksia lukuunottamatta), mutta en voisi luottaa sen reaktioon, jos esimerkiksi vieras narttu tulisi yllättäen sen iholle.

Rauhallisuudestaan huolimatta Moodi on työskennellessään hyvin intensiivinen ja sillä on loputon moottori. Saalisviettiä tähän yksilöön on siunaantunut enemmän kuin omiksi tarpeiksi, puolustusalueessa sen sijaan on sanomista. Taistelutahtoa saisi olla jonkin verran enemmän, saalis on selvästi koiran kantava voima. Jäljestäminen on Moodin leipälaji. Se on erittäin lahjakas nenänkäyttäjä ja lisäksi älyttömän ahne. Moodi ilmentää joissain määrin alustaepävarmuutta. Ei näy normaalissa elämässä lainkaan, mutta kun sille järjestää erityistilanteita, huomaa kyllä, että se liikkuu pinnoilla hieman nihkeästi.

Koulutuksellisia haasteita Moodin kanssa puolestaan ovat aiheuttaneet voimakas saaliskyttääminen ja taipumus ”lukita” kohteita. Esimerkiksi jättöliikkeiden nopeus ja aktiivinen suojeluhallinta ovat olleet ongelmallisia aiheita. Koirassa näkyy tietynlainen passiivisuus, jähmeys. Sen sijaan noudoissa ja luoksetuloissa suorakaan saalispalkka ei aiheuta hidastelua ja nuo liikkeet on ollut helppo kouluttaa näyttäviksi. Haasteistaan huolimatta Moodin äärimmäisen hyvä motivoitavuus on pitänyt kouluttamisen varsin sujuvana. Moodi on myös kestänyt koulutusvirheitä ja uudelleenkouluttamista käsittämättömän hyvin juuri työhalunsa ansiosta. Se on erittäin viettikova koira, mutta matalassa vietissä mukavan ohjattava olematta lainkaan liian pehmeä.

Terveyden osalta Moodi ei ole syntynyt kovin onnellisten tähtien alla. Eniten sen elämää häiritsevät allergiat. Oireiden voimakkuus vaihtelee vuodenajan ja kelien mukaan. Pahimmillaan se kutisee kovasti, puree ihoaan rikki ja kärsii jopa hengitystieoireista. Välillä Moodi saa lääkkeitä kuuriluontoisesti, välillä oireet pysyvät pitkäänkin kurissa ilman lääkityksiä. Kokeissa ja kilpailuissa käymme antidoping-säännösten sallimissa rajoissa, sillä koiran terveys on tietysti etusijalla. Luustoltaan Moodi on onneksi täysin terve, selkäkin on kuvattu puhtaaksi 1-, 3- ja 5-vuotiaana.

Moodi on myös ajoittain saikuttanut pienehköjen loukkaantumisten vuoksi. Toistaiseksi merkittävin tapaus sattui keväällä 2016, kun kesken lenkin Moodi tuli metsästä spurtin jälkeen kolmijalkaisena. Oireet viittasivat ensin ristisidevammaan, mutta koko polven alue osoittautui onneksi ehjäksi! Olin jo kuoppaamassa aallokkoista harrastusuraamme lopullisesti, mutta muutaman kuukauden kuntoutuksen jälkeen Moodi oli taas iskussa. Hoidatan koiriani säännöllisesti (osteopaatti/fysioterapeutti/hieroja), eikä tuo jalka ole ammattilaistenkaan mukaan vaivannut koiraa sen koommin. Toistaiseksi Moodin harrastusura saa siis jatkua allergioiden sallimissa rajoissa, kroppaa säännöllisesti huoltaen ja tilannetta tarkkaillen.

Mainokset